Groninger kost
Grauwe erwten met spekdoppels (kapucijners met stukjes spek)
Lekker met aardappels in mosterdstip*, appelmoes en sla.
1 blik kapucijners à 710 gram
300 gram rookspek
1 ui
25 gram boter of margarine
zout en peper
tafelzuur
stroop
Snijd de rookspek in doppels en de ui in stukjes. Smelt wat boter in een koekenpan en bak hierin de spekdoppels met stukjes uit tot ze lekker goudbruin zijn. Doe de kapucijners in een pan, warm ze op en voeg de gebakken spek en ui
toe.
Serveer de grauwe erwten met tafelzuur en stroop.
*Mosterdstip
Mosterdstip is nog steeds geliefd op het Groninger land. Midden op tafel om met aardappels in te stippen. Het werd traditioneel gebonden met boekweitmeel.
250 gram spekblokjes
kookvocht van aardappels of water
2 eetlepels Groninger mosterd
1 eetlepel maïzena
Verwarm een koekenpan en bak de spekblokjes krokant. Schenk het aardappelkookvocht bij de spekblokjes en roer er de mosterd door. Meng de maïzena met een scheutje water en roer dit door de saus. Laat de mosterdstip tijdens het roeren een paar minuten koken tot de gewenste dikte.
Klaar en stippen maar.