Nieuw asfalt met minder CO2-uitstoot

14.12.2022

editie 33 nr 5 page 21-2.jpg

Gemeenten staan voor grote maatschappelijke uitdagingen, zoals verduurzamen, hittestress en leefkwaliteit. De gemeente Groningen heeft daarom met eigen kennis een nieuw asfaltmengsel laten ontwikkelen: GemGroReflection. "Het nieuwe asfalt is lichter van kleur, wordt minder warm aangelegd, is recyclebaar en zorgt voor een groter gevoel van sociale veiligheid", aldus technisch specialist wegen Ronald Rosman.

In memoriam - Gerda Hartsema

14.12.2022

editie 33 nr 5 page 21-1.jpg

Helaas is op 15 oktober 2022 Gerda Hartsema overleden.

Gerda maakte haar debuut bij de toneelvereniging van EMS in 2004.

Toneel was Gerda op het lijf geschreven en ze zette zich er dan ook altijd enorm voor in. Het stuk was nog maar net uitgezocht, en als ze wist welke rol ze toebedeeld kreeg, was de pruik al besteld, de kleding gekocht, bijpassende schoenen aangeschaft en afgemaakt met accessoires.

Nieuwjaarsvisite 2023

14.12.2022

Hierbij nodigen wij iedereen uit op: Zondag 8 januari 2023 van 14.30 uur tot 17.30 uur in het Speeltuingebouw Woldweg 41 te Ruischerbrug om elkaar een goed en gezond 2023 toe te wensen.

Wij willen graag met u een toost uitbrengen op het nieuwe jaar met onze traditionele rozijnen op brandewijn. Het optreden wordt verzorgd door het duo/trio MaRa. Ook wel bekend van hun optredens bij verzorgingshuizen tijdens covid.

Iedereen is welkom: leden en niet-leden. We hopen op een goede opkomst zodat het een gezellige middag zal worden.

Het bestuur

EMS - viswedstrijd 2022

14.12.2022

editie 33 nr 5 page 19-3.jpg editie 33 nr 5 page 19-4.jpg

Zondag 9 oktober organiseerde dorpsvereniging EMS haar jaarlijkse viswedstrijd.

Er mocht gevist worden tussen de Bronssluis en de hoge brug van de Ringweg. Het was een mooie zonnige ochtend. Dus genoten aan de waterkant. Voor elke deelnemer was er een prijs.

Gered gereedschap

14.12.2022

Gered Gereedschap (GG) levert een bijdrage aan de opbouw van een zelfstandig bestaan van mensen in ontwikkelingslanden.

De ondersteuning is concreet en praktisch; overtollig gereedschap wordt ingezameld, opgeknapt en op aanvraag verzonden naar projecten in voornamelijk Afrikaanse landen waar goed gereedschap niet voorhanden of onbetaalbaar is.

Poppejans - Een leuke traditie

14.12.2022

editie 33 nr 5 page 16-1.jpg editie 33 nr 5 page 16-2.jpg

Al weken voordat het Sint Maarten is zijn we bij Poppejans al druk bezig met de voorbereidingen. Waar we twintig jaar geleden begonnen met een keurige papieren paddenstoel zijn we steeds een beetje ambitieuzer aan de slag gegaan met de kinderen en zijn ouders van de kinderen benieuwd waar we nú weer mee komen.

Meziek mit bus

14.12.2022

editie 33 nr 5 page 11-1.jpg

De herfst heeft zijn intrede gedaan en traditioneel is er dan op de laatste zondag van oktober het muziekfestival Meziekmibus.
De 19e editie kon gelukkg weer volop doorgang vinden en alle kaarten waren dan ook verkocht. 330 muziekliefhebbers genoten in Ruischerbrug van BOAZ, in Thesinge trad WHAT THE FRNK op en in Zuidwolde JEFFREY HALFORD AND THE HEALERS.

De organisatie van MMB is in Ruischerbrug in handen van de culturele commissie, bestaande uit Dirkje, Anja, Belinda, Ineke en Luuk. De bardienst doen Dirkje, Alex en Luuk al jaren én met de opbrengst worden jaarlijks goede doelen gesponsord, zoals het afgelopen jaar het optreden van de Bigband Moonlight. In voorgaande jaren zijn sporttoestellen, koelkasten, het dorpsfeest en de podiumverlichting in de BSV gesponsord.

4 keer eremetaal gebr. Helder op NK Taekwondo

14.12.2022

editie 33 nr 5 page 9-1.jpg

Er woont sportief talent in onze buurt! De broers Kiaro (9 jaar) en Trienko Helder (12 jaar) uit Damsterwaard hebben op 13 november meerdere medailles binnengesleept op het Nederlands Kampioenschap Taekwondo.

Er werd tijdens het NK in het Brabantse Best gestreden op 5 verschillende onderdelen van deze Koreaanse vechtkunst en vechtsport. Kiaro won in zijn leeftijdscategorie goud op de onderdelen sparren en prearrangement. Trienko haalde op diezelfde onderdelen respectievelijk zilver en brons in zijn leeftijdscategorie.

Let op bij "gele hond"

14.12.2022

Nee niet schrikken, er gaat geen nieuwe besmettelijke kinderziekte rond in onze wijken! Maar toch is het goed om even op te letten als je een ommetje maakt in Ruischerwaard, Ruischerbrug of Noorddijk. Zeker als je hondenbezitter bent. Er lopen namelijk wel eens honden rond die wat ruimte nodig hebben en liever geen contact maken met andere honden. Gewoon omdat de hond oud is. Of bijvoorbeeld ziek, herstellend van een operatie, of angstig.

BSV - Herfstuitje en spelletjesmiddag

14.12.2022

editie 33 nr 5 page 7-3.jpg

Nu we de pandemie achter ons hebben gelaten en we er weer op uit mogen konden wij ons traditionele herfstuitje weer organiseren. Dit jaar hadden we gekozen voor een leuke dag in attractiepark Drouwenerzand. Nadat we de mail de deur uit hadden gedaan, kwamen er gelukkig behoorlijk wat aanmeldingen binnen. Dat betekende dat we weer met een grote bus op pad konden. We vertrokken met een club van 40 personen die kant op. Na het afspreken van een paar huishoudelijke mededelingen en een vaste zitplaats voor de begeleiding kon iedereen zijn eigen weg gaan. De kinderen vlogen alle kanten op, en hebben zich goed vermaakt.

Oproep - leden EMS

14.12.2022

Speciaal voor nieuwe bewoners van Ruischerbrug, Ruischerwaard en Noorddijk.

EMS is de buurtvereniging van bovengenoemde wijken en organiseert het hele jaar door verschillende activiteiten voor met name de wat "oudere bewoners". Zo zijn er 4 keer per jaar contactavonden, waar gekaart en gesjoeld wordt, maar ook fiets-en wandeltochten en jaarlijks een toneelvoorstelling. Ook worden er samen met de BSV activiteiten georganiseerd.x

Oproep - foto's

14.12.2022

WIE HEEFT ER LEUKE FOTO'S DIE TE MAKEN HEBBEN MET DE RUISCHERWJKEN, NOORDDIJK, DE SPEELTUIN en/of KINDERDORP/BSV-ACTIVITEITEN?

Bijna iedereen kent het speeltuingebouw wel van binnen. De grote zaal met groene gordijnen voor het grijze podium, grijze gordijnen voor de gigantische ramen. Hoog plafond en creatieve kunst aan de muren. Hoe leuk die schilderingen ook zijn, we vinden dat we aan wat nieuws toe zijn.

Van de wijkraad 12-22

14.12.2022

Aan mij de eer weer een berichtje te plaatsen in naam van de Wijkraad.

Wij vergaderen 6 keer per jaar over onderwerpen die u en mij aangaan t.a.v. onze buurten de Ruischerwaard, Ruischerbrug en Noorddijk. Hoewel er over het algemeen geen grote problemen zijn, blijven er altijd wel verbeterpunten. Wij bespreken de problemen die ons zijn meegedeeld door buurtbewoners en leggen deze voor aan de gemeentelijke stadsdeelbeheerder en/of aan de provincie.

De TTV

03.10.2022

editie 33 nr 4 HK page 14-2-frontpage.jpg

Even een berichtje van de tafeltennisclub TTV.

Wij zijn met een aantal mannen iedere donderdag-avond van 20.30 uur tot ongeveer 23.00 uur lekker aan het tafeltennissen in de zaal van de Buurt- en Speeltuinvereniging.

Er worden op deze avond steeds 2 tafels opgezet waar we dan om en om een partij spelen.

Leefbaarheidsonderzoek

03.10.2022

Doe mee met het leefbaarheidsonderzoek!

Heeft u in september een brief gekregen van de burgemeester met de vraag mee te doen aan het leefbaarheidsonderzoek van de gemeente? Vul deze dan zo snel mogelijk in! Want de resultaten worden gebruikt voor verbeteringsplannen voor onze wijken.

EMS - In memoriam Okke Groeneveld

03.10.2022

Beste leden, Het opstarten na de vakantie is begonnen met voor EMS het zeer trieste bericht dat Okke is overleden.

Okke is van november 2009 t/m november 2018 voorzitter geweest van EMS In die 10 jaar heeft hij deze rol vol overgave vervuld.

Meziek mit Bus

03.10.2022

Op zondagmiddag 30 oktober vindt voor de negentiende keer het muziekfestival Meziek mit Bus plaats. Een uniek festival op drie locaties in Ruischerbrug, Zuidwolde en Thesinge, met drie bands en een stel ouderwetse bussen die de bezoekers van de ene naar de andere locatie brengen.

Eemskanaalzone

03.10.2022

Om de groei van de stad Groningen ruimte te geven, wil het college de Eemskanaalzone ontwikkelen voor wonen, werken en ondernemen. Het gaat om het gebied langs het Eemskanaal, tussen de Oosterhaven en Meerstad. Eemskanaalzone: Stad aan het water.

De plannen staan beschreven in de ontwikkelstrategie Eemskanaalzone, Stad aan het water. Het doel van het project Eemskanaalzone: een gezond, aantrekkelijk stadsdeel dat Groningen weer met recht een stad aan het water maakt.

BSV- Wat was het een "circus"

03.10.2022

Wat was het een "circus" in de laatste zomervakantieweek van 2022. Kinderdorp 2022 was weer erg leuk! Ruim 70 kinderen deden dit jaar mee! Helaas minder kinderen dan andere jaren, maar dat mocht de pret niet drukken. Er werden erg toffe hutten, nee, circustenten, gebouwd. Het weer was prachtig, de mensen vrolijk en wij als Bestuur kijken terug op een geslaagde week. Ook dit jaar weer met veel lieve vrijwilligers. Sommigen waren er alle dagen!

Villa Nuova op de Euvelgunne

18.07.2022

1800 Klaas Jacobs Bronsema landbouwer te Euvelgunne eigenaar van Villa Nuova.

1833 Jacob Martens Kamphuis koopt Villa Nuova.

1863 Jan Pestman koopt het huis.

1869 Jan Sibendo Havinga Oortwijn cichorei-fabrikant Binnen Damsterdiep te Groningen.

Buitenplaats 'Villa Nuova' met vier boerenbehuizingen

Poppejans - De groene keet

18.07.2022

Bijna alle ruimte in het oude schoolgebouw wordt ingenomen door de kinderen. Zelfs de hallen en vaak ook nog de grote zaal. Het betekent dat ik met m'n laptop overal en nergens te vinden ben. Het betekent ook dat er altijd kinderen komen "buurten".

Optreden Bigband Moonlight

18.07.2022

Op 15 mei heeft de Bigband Moonlight uit Assen een spectaculair optreden verzorgd bij de BSV.

EMS - 75 jaar

18.07.2022

Op zaterdag 11 juni 2022 hebben we na 77 jaar de 75e verjaardag van EMS gevierd.

Op onze uitnodiging hebben in totaal 53 leden gereageerd. Er waren echter 4 leden die door omstandigheden niet mee konden en daardoor zijn we met 49 leden zaterdag op pad gegaan.

EMS - contactavond

18.07.2022

Zaterdag 14 mei was al weer de 4e contactavond, dit was de laatste contactavond voor de vakantie.

Zondagochtend-stadswandeling

18.07.2022

Op zondag 3 april 2022 hebben we van EMS onze jaarlijkse wandeling gehad. Om 09.30 verzamelen bij de BSV Ruischerbrug en na een kop koffie te hebben gedronken vertrokken we op de fiets naar de stad.

Om 10.30 uur begon bij de Martinitoren de stadswandeling onder begeleiding van Klaas Jonkman, de Stadsgids.

EMS- fietstocht

18.07.2022

route: Okke en Henny Groeneveld

Op zondag 29 mei 2022 was het weer zover we hebben met 23 deelnemers een prachtige fietstocht gereden door het Groninger landschap. Onderweg werden we door Ate en Harma Jongelong voorzien van een hapje en een drankje.

Zonnedaken EC Noordijk

18.07.2022

Op 23 mei jl. opende wethouder Glimina Chakor (Klimaatadaptatie en Duurzaamheid) het 4 e en 5 e zonnedak van Energiecoöperatie Noorddijk. Dit project met 340 zonnepanelen, goed voor 120.000 kWh per jaar, is gerealiseerd op de panden van TSO Fietsen aan de Koningsweg in Oosterhoogebrug.

Internationale Dag voor de Rechten van het Kind

18.07.2022

Dag buurtbewoners,

Wij wonen dicht bij het Bevrijdingsbos dat ligt nabij Noorddijk, tussen Lewenborg en Garmerwolde. Wellicht dat u daar (vaak) wel eens wandelt. Bent u ook bekend met het wandelpad van de 'Rechten van het Kind' aldaar?

BSV- is er weer

18.07.2022

En dan is het weer tijd voor een bijdrage voor de wijkkrant. De zomervakantie staat (bijna) voor de deur. Zo ook Kinderdorp 2022! Dit jaar met het thema "Circus". Als het goed is hebben de leden allemaal een mail ontvangen met daarin de link om de kinderen aan te melden. Wij hopen op een grote opkomst en een hoop gezelligheid!

25 jaar Ruischerwaard: de familie Jonkman

18.07.2022

Ruischerwaard jubileert! In 2022 bestaat de wijk 25 jaar. Een stuk jonger dan de buren Noorddijk en Ruischerbrug, maar toch alweer een kwart eeuw aan historie. En wat blijkt: de buurt heeft in al die jaren zelfs al zulke naam en faam opgebouwd dat er 'terugkeerders' bestaan: Ruischerwaard-liefhebbers die ooit vertrokken zijn, maar later toch weer 'op 't olle stee' terechtkwamen. Ziehier het verhaal van de familie Jonkman.

Van de wijkraad 18-7

18.07.2022

Om de 4 weken is er een vergadering van de wijkraad en de laatste voor het zomerreces was op 30 mei.

Op de agenda staat altijd het nieuws van de actieve verenigingen in onze wijk. Dat zijn de BSV, Noorddieker Noabers en EMS. Heel fijn was om te horen dat er weer heel veel mooie activiteiten zijn of worden georganiseerd.

Lammetjesdag in de speeltuin

15.04.2022

Zondag 27 maart, wat een mooie dag om de schapen met hun lammetjes van boer Henk heerlijk buiten te laten genieten op het speeltuinterrein bij de BSV. Niet alleen voor hen was het een feest, ook veel kinderen en volwassenen hebben er enorm van genoten. Heerlijk in het voorjaarszonnetje, met een kop koffie of thee of met een waterijsje in de hand.

4 mei herdenking 2022

15.04.2022

Het 4 mei comité Lewenborg/Noorddijk is druk bezig met de voorbereidingen voor weer een complete 4 mei-herdenking dit jaar. We gaan ervan uit dat corona geen roet meer in het eten zal gooien. Dit betekent dat er weer met een stille tocht vanuit Het Dok naar de begraafplaats bij de Stefanuskerk in Noorddijk zal worden gelopen. Bij de graven van de vier Engelse vliegeniers, Pop Dijkema en ds. Brouwer zal er twee minuten stilte worden gehouden, met daarna een toespraak. Wellicht dat de actuele situatie m.b.t. Oekraïne ook een rol bij de herdenking zal spelen.

Nadere informatie volgt via de social media-kanalen en posters.

4 mei comité Lewenborg/Noorddijk
Jenette Ouweneel, Hans Wilbrink, Luuk Duursma, Aly Brinkman, Wally Schwab

Verslag ALV wijkraad

01.04.2022

Op 21 maart 2022 heeft de ALV van de wijkraad plaatsgevonden.

De opkomst was redelijk: 17 buurtbewoners (waaronder 5 bestuursleden) en Marlon Berends (gebiedsmanager stadsdeel Oost) waren aanwezig in de BSV.

De nieuwe penningmeester van de wijkraad stelt zich voor

31.03.2022

Inmiddels woon ik, Jaap van der Veen, alweer een kleine dertig jaar in Ruischerbrug. Ik ben gepensioneerd en eind 2020 is mijn vrouw Cato overleden. Dat geeft mij de tijd andere dingen te gaan doen.

BSV komt weer op gang

31.03.2022

Het fietspad naast de N360 (Rijksweg) krijgt nieuw asfalt. Daarom is het fietspad tussen de N46 (Ring Oost/Bristol) en de Noorddijkerweg in de meivakantie afgesloten voor verkeer. De werkzaamheden duren van maandag 3 mei tot en met zaterdag 8 mei. Woningen en bedrijven aan dit stuk weg blijven tijdens het asfaltonderhoud bereikbaar, net als het winkelcentrum. Ook de huisvuilinzameling loopt deze week volgens normaal schema.

Van de Wijkraad

31.03.2022

Sinds bijna een jaar ben ik lid van de Wijkraad. Hoewel één van de eerste bewoners in de buurt Ruischerwaard sinds januari 1997, ben ik niet veel thuis geweest vanwege veelvuldig ontwikkelingswerk in het buitenland. Nu ben ik definitief weer terug in de buurt en wil ik me graag inzetten voor onze prachtige wijken Ruischerwaard, Ruischerbrug en Noorddijk en me weer verbonden voelen met mijn medebewoners. Aangezien ik met mijn hond veel wandel over de dijk aan het Eemskanaal, hoor ik ook van buurtbewoners wat hen bezighoudt.