Eierbal

Eierbal.jpg

Op 30 maart 2017 zijn de stoetboom en eierbal opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
De eierbal heeft al enige landelijke bekendheid, hoewel het een snack is die vooral in de noordelijke snackbars gebakken wordt. De bal is een heel, hardgekookt ei in (kerrie)ragout, die gepaneerd wordt gefrituurd.
De lekkerste eierbal maak je natuurlijk zelf, hoewel het een gedoe is om het ei mooi in de ragout te krijgen. Belangrijk is dat je een stevige ragout maakt die niet aan je handen plakt.

Groningse gerechten - Knipselbonenstamppot

Ede Staal zong over het slecht opkomen van zijn 'waikschilde bonen', de vermaarde Groninger Weekschil. Deze sperziebonen werden traditioneel gedroogd tot knipselbonen, aan een draad geregen in een droge ruimte of bij de bakker in de oven.

200 gram gedroogde sperziebonen

1 kilo aardappels

25 gram boter of spekvet

1 metworst

zout en peper

Was de bonen en knip ze in reepjes. Laat de bonen een nacht weken in ruim water.

Breng de bonen in het weekvocht aan de kook, doe de metworst erbij en kook 1 uur op een zacht vuur.

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze met bonen, zout en peper in 20 minuten gaar. Giet alles af, stamp het fijn met boter of vet en meng alles door elkaar.

Serveer de stamppot met stukjes worst.