Poppejans - Groen moet je doen

22.05.2024

Hoezo, groen moet je doen? Nou, ik zal het uitleggen. Als het gaat om de kinderen van Poppejans dan zijn we bewust groen aan het doen. Ze zijn bij ons in de gelegenheid om veel goeds te kunnen leren en hebben daar ook de leeftijd voor. 

Voordoen hoe iets werkt en het ervaren in de praktijk werkt natuurlijk heel goed. Met dingen zelf ervaren werkt het helaas goed als je leert fietsen, te schuin in de bocht fietst en een smakker maakt, maar het werkt ook met "groen".

Dus gingen we tomatenplantjes kweken. Iedere peuter een leeg yoghurt-emmertje, aarde erin scheppen, baby-plantje erin en groeien maar. Ieder bloemetje tovert zichzelf om tot een lief groen tomaatje en verdikkie, ze worden ook nog rood. Zo'n plant groeit snel en dan zie je als kind mooi resultaat.

En dan de tomatenplant mee naar huis. We hadden het gewoon mee kunnen geven maar we hebben er een gezellig projectje van gemaakt. Een beetje tuincentrum heeft een inpaktafel en bij ons eigen kindertuincentrum hadden we een inpaktafel mét inpakhulp. Het zou immers jammer zijn als de zorgvuldig gekweekte tomaten zonder hulp op de inpaktafel al van de takjes af rollen. Dan een kleur inpakpapier kiezen, kleur lintje kiezen en blij met de buit naar huis.

Op dit moment zijn we druk met graslelies. Deze niet-giftige, oersterke planten maken stengels met baby-plantjes eraan die snel wortel schieten in water of aarde. De peuters kijken vaak op hun groep tegen een graslelie aan: ooit in een kinder-po gezet omdat we bezig waren met een zindelijkheidsproject maar daarna goed gegroeid en altijd op de groep gebleven. 

Heeft je plantje wortels gemaakt en begint íe te groeien, dan mag dat ook mee naar huis. Het is dan ook echt "jouw" plant.

Het blijft natuurlijk altijd lastig als het gaat om levend spul. Daar moet je natuurlijk wel een beetje goed voor zorgen. Natuurlijk hadden we ook een tomatenplant die het niet zo goed deed. Ook heel leerzaam, we hebben 'm bewust niet weggegooid. Eén van de baby-graslelieplantjes kreeg het loodzwaar omdat een peuter 'm uit de grond had getrokken om te kijken of er al worteltjes aan zaten. Tsja. En daarna weer gewoon teruggelegd bovenop de aarde: niks aan het handje.

Binnenkort hebben we een projectje met klaprozen. Hopelijk hebben we daarmee ook net zoveel succes als met de tomaten en de graslelies. Dus misschien daarover binnenkort meer.

Verder moet je natuurlijk niets. Ik had de titel van het stukje ook "Groen kun je doen" kunnen noemen. Maar vanwege het zorgelijke en vaak kansloze leven van veel insecten en bijen moeten we met de kinderen maar wel een beetje groen doen. Zodat het een nuttig én een mooi onderwerp blijft.